Nieuws

Miriam van der Lubbe Creative Head van DDW22

Nieuws
17 maart, 2022
Artikel

Ontwerper Miriam van der Lubbe is onlangs aangesteld als Creative Head van Dutch Design Week 2022 (DDW22). In die hoedanigheid is zij verantwoordelijk voor de invulling van het programma van DDW22. Daarnaast zal zij als kwartiermaker samen met het bestuur van DDF aan de slag gaan met de zoektocht en selectie van de nieuwe creatief leider en boegbeeld van DDW vanaf DDW22 – de opvolger van Martijn Paulen. Hij richt zich nu als bestuurder op de doorontwikkeling van de labels World Design Embassies, What if Lab en een strategische digitale transitie.

Wie is Miriam van der Lubbe?

Miriam van der Lubbe is als ontwerper een bekende naam in het ontwerpveld. Zij volgde opleidingen aan de University of Art and Design in Helsinki, het Sandberginstituut in Amsterdam, TU Delft en Design Academy Eindhoven. Samen met Niels van Eijk richtte zij in 1998 ontwerpstudio Van Eijk & Van der Lubbe op. Miriam bekleedt daarnaast meerdere bestuurlijke functies in het nationale ontwerpveld. Verder stond zij 20 jaar geleden – samen met andere ontwerpiconen – aan de wieg van DDW, dat inmiddels is uitgegroeid tot een 9-daags designfestival in oktober en een platform voor de ontwerpgemeenschap het hele jaar door.

Geworteld in de ontwerpgemeenschap

Met haar ontwerpachtergrond snapt Miriam als geen ander waar het ontwerpveld mee te maken heeft. Bijvoorbeeld als het gaat om een bijdrage leveren aan maatschappelijke uitdagingen, waarin veel partijen samenkomen. Miriam: “Ik werk ontzettend veel samen met allerlei belanghebbenden. Van bedrijfsleven tot culturele organisaties en overheden. Met die ervaring en dat netwerk hoop ik binnen de ontwerpgemeenschap een verbindende rol te kunnen hebben. Ik ben er trots op aan de slag te gaan voor DDW, voor en mét de community – samen met het team van DDW.”

Ontwerp in de huidige tijdsgeest

De ontwikkeling die Miriam meemaakte als ontwerper vertoont parallellen met de ontwikkeling van het designvak in de huidige tijdsgeest, zo vertelt ze. “Startend als autonoom productontwerper heb ik mijn focus langzaam maar zeker verlegd naar strategisch ontwerp, naar ruimtelijke opgaven en concepten. Die ontwikkeling zie ik ook terug in het ontwerpveld. Meer dan ooit zijn we als gemeenschap bezig met het vormgeven van de toekomst en proberen we zo een bijdrage te leveren aan een betere wereld,” aldus Miriam. “Die ontwikkeling verdient een prachtig podium, en ik ben blij dat ik hieraan kan bijdragen bij DDW.”

Labels