Nieuws

Publieks-jaarverslag 2022

Foto: Max Kneefel
Nieuws
12 juni, 2023
Artikel

Met gepaste trots presenteren wij hierbij het publieksjaarverslag 2022 van Dutch Design Foundation (DDF).

Het jaar 2022 was op zijn zachtst gezegd een woelig jaar. Het was het jaar van de Russische inval in Oekraïne. Van veel mensen die zich gedwongen zagen te vluchten uit verschillende landen. Het jaar van torenhoge energieprijzen en peperdure boodschappen. Het jaar van wooncrisis en stikstofcrisis, van drooggevallen rivieren en mislukte oogsten.

Maar een woelig jaar is geen aanleiding om bij de pakken neer te zitten. Zeker niet voor een organisatie die al twee decennia lang gelooft en laat zien dat door de inzet van ontwerpkracht de wereld voor ons allemaal een betere plek kan worden: mooier, duurzamer, inclusiever en socialer. Alles wat er speelt in de wereld, is juist een aanleiding om de mouwen tot boven de ellebogen op te stropen en aan de slag te gaan. De enige fout die we immers kunnen maken is om niets te doen! Het thema van Dutch Design Week 2022: Get Set was dan ook een oproep aan alles en iedereen, ontwerpers, beleidsmakers en burgers, om betrokkenheid te tonen en in actie te komen. Get Set… We’re on a mission!

Dat die oproep niet aan dovemansoren was gericht, bleek overduidelijk tijdens Dutch Design Week 2022 (DDW22).

De 2.500 deelnemende ontwerpers uit binnen- en buitenland lieten op de meest uiteenlopende gebieden toekomstscenario’s zien die reden geven tot optimisme en hoop. Juist in woelige en onzekere tijden bleek de boodschap van het met elkaar vormgeven van een betere toekomst aan te slaan.

De kracht van ontwerp en de denkwijze van ontwerpers is, dat ze hun visie vertalen niet alleen naar inzichten, maar vooral ook naar concrete ingrepen, omgevingen en producten. Machteloosheid is een gevoel dat verlamt; goed ontwerp brengt zaken in beweging.

Het toekomstperspectief dat DDW22 bezoekers bood, had samen met de serendipity van toevallige ontmoetingen, een sterk positieve uitwerking. DDW22 maakte duidelijk dat een snel groter groeiende groep van organisaties, bedrijven en burgers inziet dat oude methodes niet meer voldoen. Ze voelen de urgentie om ook daadwerkelijk tot handelen over te gaan.

Lees het volledige publieksjaarverslag hier!

Labels