Co/Lab
Maakruimte voor Mooi NL
Nederland staat voor grote ruimtelijke opgaven, denk aan wonen, water, landbouw, mobiliteit, maar ook inclusiviteit en gezondheid. Opgaven die vragen om grote veranderingen. Hoe ziet Nederland er in de toekomst uit? En belangrijker nog: hoe maken we dat aantrekkelijke toekomstbeeld tot realiteit?
Binnen de Maakruimte voor Mooi NL learning community bundelen publieke opdrachtgevers, ontwerpers en wetenschappers hun krachten om samen en vanuit verschillende perspectieven de transformatieve kracht van ontwerp te verkennen. Want steeds meer betrokkenen geloven in de kracht van ontwerp om tot een geïntegreerde aanpak van ruimtelijke opgaven te kunnen komen. Toch wordt de transformatieve kracht van ontwerpend denken en doen op tal van plekken nog onvoldoende benut. De Maakruimte voor Mooi NL learning community maakt zich sterk voor een beter begrip over de inzet van verbeeldingskracht en creativiteit bij complexe ruimtelijke vraagstukken.
Het hart van de learning community wordt gevormd door 36 kernteamleden: koplopers op het gebied van ontwerpend denken en doen. Zij geloven in de transformatieve kracht van ontwerp: in de kracht van verbeelding om tot aantrekkelijke toekomstperspectieven te komen, het verlangen naar een betere toekomst aan te wakkeren en samen concrete stappen richting die nieuwe toekomst te durven nemen.
Binnen de learning community van Maakruimte voor Mooi NL willen we ontrafelen hoe je ruimte maakt voor ontwerpkracht binnen de complexe ruimtelijke opgaven. Dit doen we in drie kernteams met elk een eigen thema: duurzame landbouw & natuur, energie & circulaire economie, leefbare steden & regio’s. De kernteams bestaan uit deelnemers vanuit lokale overheden, het ontwerpveld, de wetenschap en de beleidswereld, allen aanjagers van verandering vanuit hun eigen positie.
De eerste fase van de learning community loopt tot en met april 2024 en staat in het teken van het verkennen en in kaart brengen van maakruimte. Waar zit ruimte voor ontwerpkracht en waar ontbreekt deze ruimte? Wie is er verantwoordelijk voor het maken van ruimte? En hoe kan je elkaar helpen om ruimte te maken? Tijdens de expedities beantwoorden alle kernteamleden deze vragen vanuit hun eigen rol en verkennen zij elkaar’s perspectieven.
Bekijk hier de online publicatie.
Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp (ARO)
De ‘Maakruimte learning community’ maakt deel uit van het Actieprogramma Ruimtelijk Ontwerp (ARO), waarbinnen de kracht van ontwerp vanuit het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gezamenlijk wordt bevorderd. Inhoudelijk sluit de learning community aan bij de concrete grote ruimtelijke uitdagingen en werkwijze van het programma Mooi Nederland van het ministerie van BZK, en bewaakt het hiermee de praktische toepasbaarheid van de binnen de learning community ontwikkelde kennis.