‘Ontwerp staat binnen Philips altijd centraal’
In de loop der jaren is Philips Design geëvolueerd van een op zichzelf staande centrale functie naar een meer integrale aanwezigheid in het gehele bedrijf. In zijn eerdere rol als Design Business Partner richtte Beaujean zich op het verbinden van centraal ontwerp met de behoeften van het bedrijf. Nu hij rechtstreeks in het Grooming & Beauty Business team werkt, ziet hij hoe het integreren van ontwerp in de dagelijkse praktijk zowel de rol van ontwerpers verandert als de impact die ze kunnen hebben op klant-, consumenten- en gebruikerservaringen. Deze nauwere afstemming heeft de invloed van ontwerp versterkt – het staat nu dichter bij de plek waar beslissingen worden genomen en stelt teams in staat om ervaringen relevanter en sneller vorm te geven.
"Ontwerp begint met het stellen van de juiste vragen - welk probleem lossen we op en voor wie? Door ontwerp in het hele bedrijf te verankeren, blijven we gegrond in de behoeften van de mensen die onze innovaties gebruiken. Die focus stelt ons in staat om een meer geïntegreerde productervaring te creëren en een meer betekenisvolle impact te hebben."
Het is essentieel dat ontwerpers beter begrijpen wat de bedrijfsbehoeften zijn en hoe ze daarop kunnen inspelen. Daarnaast is het van vitaal belang om verbonden te blijven met ontwerpteams in andere bedrijfsonderdelen en centrale functies om ervoor te zorgen dat Philips zich blijft manifesteren als één merk met één verbonden ervaring. Beaujean verwijst hierbij naar Peter Skillman, Global Head of Design die de centrale ontwerpfunctie leidt, als een baken om dit mogelijk te maken.
‘Passie is de drijvende kracht achter goed design’
Werken als ontwerper binnen een grote organisatie als Philips vereist volgens Beaujean een aantal essentiële vaardigheden. Naast creativiteit is het vermogen om ideeën over te brengen en te inspireren een belangrijke competentie om impact te hebben, benadrukt hij. Een oprecht geloof in een visie en de passie om deze visie tot leven te brengen is van het grootste belang.
"Ontwerpers moeten in staat zijn om hun ideeën effectief over te brengen en anderen te inspireren. Dit vereist niet alleen creativiteit, maar ook een diep begrip van de zakelijke context waarin ze opereren."
‘Naadloze en toekomstgerichte ervaringen’
Als hij het heeft over zijn visie op ontwerp, verwijst Beaujean naar end-to-end ervaringsontwikkeling. Hiermee stelt hij dat echte impact alleen kan worden gerealiseerd als de ontwerpbenadering volledig bedrijfsintegraal is en de focus op slechts één touchpoint overstijgt. Het leveren van de meest naadloze fysieke, digitale en communicatieve ervaring is de belangrijkste doelstelling van het team”, zegt hij. Ervoor zorgen dat we dit op de meest toekomstgerichte manier doen om de relevantie voor Philips te waarborgen is het fundamentele doel’.
“Wat mij als ontwerper intrigeert, is de impact die je kunt maken. Het is geweldig om te zien dat ons end-to-end werk het leven van veel mensen verbetert. Dat geeft me enorm veel voldoening."
‘Duurzaamheid is een vereiste’
In de context van toekomstgerichte ervaringen is duurzaamheid geen bijzaak, maar een uitgangspunt. Beaujean benadrukt dat het een ontwerpeis is bij Philips, ingebouwd in hun innovatieaanpak via de EcoDesign-principes van het bedrijf. Dat betekent dat er verder wordt gekeken dan individuele producten alleen en naar de volledige levenscyclus ervan: de manier waarop producten worden ontworpen, gemaakt, gebruikt, onderhouden, teruggenomen, opgeknapt en uiteindelijk gerecycled.
Deze mentaliteit is vooral zichtbaar in het groeiende refurb portfolio van Philips in Nederland, waar ontwerpen voor circulariteit de productontwikkeling, het ontwerp van de gebruikservaring en de logistiek een nieuwe vorm heeft gegeven. Het doel is niet alleen om producten milieuvriendelijker te maken, maar ook om te laten zien dat refurbished net zo aantrekkelijk en betrouwbaar kan zijn als nieuw.
Dit geldt ook voor de verpakking. Met het op papier gebaseerde systeem voor OneBlade, het populaire verzorgingsmerk van Philips, worden materialen, onderdelen en volume gereduceerd, terwijl ook de ervaring bij het uitpakken wordt verbeterd. Als onderdeel van een bredere platforminspanning wordt deze verpakkingsaanpak opgeschaald naar andere categorieën en prijsniveaus, waardoor duurzaamheid als gedeelde verantwoordelijkheid in de hele waardeketen wordt versterkt.
Voor Beaujean en zijn team zijn dit geen op zichzelf staande inspanningen. Ze weerspiegelen de bredere ambitie van Philips om duurzaamheid te integreren in ontwerpbeslissingen – en om voortdurend te verbeteren hoe dat er in de praktijk uitziet.
“Duurzaamheid is een fundamenteel onderdeel van onze bedrijfsstrategie, het is iets waar we ons als team voor inzetten.”
Op de vraag naar de rol van evenementen zoals Dutch Design Week (DDW) in zijn praktijk, wijst hij erop dat deze fungeren als een platform voor inspiratie en samenwerking. DDW is een geweldige kans om signalen op te vangen en te zien of te bevestigen dat we op de goede weg zijn,’ zegt hij. ‘Daarnaast geeft het ons de kans om in contact te komen met ontwerpers en ontwerpliefhebbers om nieuwe ideeën uit te wisselen en samenwerkingen aan te gaan. Iets wat van groot belang is in de context van de dynamische tijden, uitdagingen en kansen die ons wachten.’
De toekomst van ontwerp binnen grote organisaties
Met de recente veranderingen is Philips goed gepositioneerd om een sterke, verbonden merkervaring te leveren aan klanten, consumenten en gebruikers. Beaujeans enthousiasme voor zijn werk en de impact van ontwerp is duidelijk, het is een inspirerend voorbeeld voor de toekomst van ontwerp binnen grote organisaties.
‘Ik kijk ernaar uit om innovatie en zakelijke relevantie verder te stimuleren door middel van ontwerp’, zegt Beaujean. ‘Onze aanpak laat zien dat er altijd een manier is om het leven beter te maken en dat de mogelijkheden eindeloos zijn.’
Benito Walker
Benito Walker was in 2020 betrokken bij de oprichting van jongerenbeweging Youth for Climate NL, waar hij voorzitter werd. Later werd hij o.a. lid van het jongerenplatform van de Sociaal-Economische Raad (SER), voorzitter van Bureau Burgerberaad en vicevoorzitter van de Nationale Jeugdraad. Sinds 2023 is Benito lid van de Jury van de Trouw D100, waar hij inmiddels voorzitter is. Hij studeert bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en woont in Den Haag.