Nieuws

Dutch Design Foundation presenteert MISSION CLUB

Nieuws
27 oktober, 2023
Artikel

“Veranderen is een contactsport. Het is een samenspel tussen overheden, de markt en ontwerpers en een jarenlang proces van elkaar opzoeken, experimenteren en het soms ook even heel lastig met elkaar hebben. Dat werkt alleen als bedrijven zich open durven te stellen en ontwerpers met volle overtuiging die bedrijven induiken.”

© about.today

Met die woorden opende Martijn Paulen (directeur) de lancering van Dutch Design Foundations gloednieuwe Mission Club op woensdag 25 oktober in Eindhoven, gepresenteerd door Marsha Simon. 

Nieuwsgierig

De Mission Club is een plek waar nieuwsgierige bedrijven, overheden en andere organisaties kennis kunnen maken met de ontwerpcommunity en waar omgekeerd de ontwerpers kennismaken met het zakelijke netwerk van Dutch Design Foundation. Daardoor ontstaan verbindingen tussen organisaties en ontwerpers die willen samenwerken aan urgente vraagstukken. Dat kan op allerlei manieren; materiaalstudies, visualisaties van complexe vraagstukken, maar ook nieuwe vormen van catering of procesbegeleiding bij grote strategische vragen. In de Mission Club komen veel activiteiten van Dutch Design Foundation bij elkaar: What if Labs, World Design Embassies, expedities en andere manieren en methodes waarop de best mogelijke matches gemaakt kunnen worden.

Maak kennis met de Mission Club

Goede ontwerpvraag

Martijn Paulen: “We zien uitdagingen aan beide kanten. Voor bedrijven is dat vooral de onbekendheid, het toelaten van onzekere processen en verbeelding toe te laten. Dat levert een onvoorspelbaarder route op dan bedrijven gewend zijn. Aan de kant van de ontwerpsector is de uitdaging voor om je als ontwerper te committeren aan bedrijven willen begrijpen. Hoe besluitvormingsprocessen werken, hoe je mensen meekrijgt en hoe je samen zorgt dat iets beklijft. Dat begint bij het formuleren van een echt goede ontwerpvraag en daar hebben wij met bijvoorbeeld met het programma What if Lab veel ervaring in.”

Perspectief

Voor een zaal vol toetredende en geïnteresseerde organisaties werden Maton Sonnemans (EY), Tabo Goudswaard (social designer), Geert van Bakel (Sweco), Emy Bensdorp (ontwerper) en René van Geer (Secrid) bevraagd op het belang van ontwerpkracht voor organisaties. Zij deelden een aantal inzichten en uitdagingen uit hun eigen ervaring:

Maton Sonnemans: “Wij doen veel trajecten waar je traditioneel geen ontwerper zou verwachten. Door ontwerpers te betrekken, het liefst in combinatie met andere experts, zoals wetenschappers of economen, voeg je verbeeldingskracht toe aan je eigen – vaak meer traditionele – perspectief als directie.”

Emy Bensdorp (oprichter Studio Claybens): “De juiste woorden vinden is belangrijk. Je spreekt verschillende talen en daartussen wisselen is soms lastig. Als ik zelf al worstel met ‘hoe leg ik het uit’, hoe lastig is het dan om naar een directie of ministerie te stappen. Die kijken bijvoorbeeld naar meetbaarheid op heel andere punten dan ik.”

Tabo Goudswaard (creatief leider van Embassy of Safety): “Het Ministerie van Justitie en Veiligheid is natuurlijk een wereld van regels en wetten. Toch realiseren zij zich ook dat ontwerp- en maakkracht nodig is. Maar hoe doe je dat samen? Belangrijk is dat je een omgeving creëert met processen en methodes die comfort bieden; het samenwerken zelf is ook een ontwerpopgave.”

Geert van Bakel (constructeur Sweco): “Wij nemen nu voor het derde jaar op rij deel aan What if Lab en kennen dat spanningsveld. Als ingenieurs en ontwerpers hebben we wel vergelijkbare posities, alleen heeft de één een meer concrete en de ander een abstractere insteek. Dat wil en moet je overbruggen.”

René van Geer (oprichter en CEO Secrid): “Wij geloven in design as a force for good en op het Secrid Talent Podium staan deze DDW zeven ontwerpers die dat echt doen, waaronder Emy. Zij moet daarvoor uit haar comfortzone, net als de anderen. Emy is bezig met bakstenen, maar eigenlijk zijn dit allemaal mensen die bezig zijn om industrieën te veranderen.”  

Aansluitend deelden de aanwezige deelnemers in kleinere groepen hun persoonlijke missies en werd onderzocht hoe die elkaar zouden kunnen versterken. Zo was er een ontwerper, die materialen uit reststromen bestudeert, in gesprek met grote keukenfabrikant over samenwerken in het verduurzamen van productieketens. En was een social designer in gesprek met een energieleverancier over energiearmoede.

© about.today

Participeren in de Mission Club

Tot de founding participants in de Mission Club behoren onder andere Rabobank, Vattenfall, EY, Renault en Catawiki. De Mission Club verbindt organisaties aan het netwerk van ontwerpers door connecties te maken en het bieden van begeleiding in de samenwerking. In ruil daarvoor wordt aan deelnemende bedrijven een bijdrage gevraagd die de club mogelijk maakt en jaarlijks een project financiert dat jonge ontwerpers vooruithelpt. De Mission Club is het hele jaar door te vinden in Eindhoven, maar ook op andere plekken in het land. Komend jaar organiseren we bijvoorbeeld ook ontmoetingen in Amsterdam en Rotterdam.

Wil je meer weten of deelnemen aan de Mission Club? Maak hier kennis met de Mission Club of neem direct contact op met het team van Rosa van Dijk (Head of Development bij Dutch Design Foundation en oprichter Mission Club).

Meer informatie over de Mission Club

Labels