Nieuws

Ontdek de 8 trends van DDW19

Stilled Life exhibition © Rive Roshan gallery
Stilled Life exhibition © Rive Roshan gallery
Nieuws
18 oktober, 2019
Artikel

In aanloop naar Dutch Design Week (DDW) brengt DDW jaarlijks acht ontwerptrends in kaart die de belangrijkste ontwikkelingen markeren binnen het ontwerpveld van dat jaar. Ontdek hieronder de trends van DDW19!

G. Königstein, Untitled Experiment. © The archive of KPC de Basel, Het Nieuwe Instituut G. Königstein, Untitled Experiment. © The archive of KPC de Basel, Het Nieuwe Instituut

DDW Trend 1: Data als materiaal
In deze trend verkennen we hoe we data kunnen inzetten als materiaal. Als de fysieke wereld is gebouwd met traditionele materialen zoals hout of steen, dan is de digitale wereld gebouwd met data. Hoe integreren we digitale data in de fysieke wereld? Wat zijn de mogelijkheden voor het delen van deze gegevens? Kunnen we fysieke plaatsen voor het delen van deze informatie ontwerpen?

The Growing Pavilion © Stichting Nieuwe Helden The Growing Pavilion © Stichting Nieuwe Helden

DDW Trend 2: Groeiend ontwerp
Ontwerpers vinden allerlei creatieve manieren om biobased materialen te gebruiken voor een grote variëteit aan projecten. Zo wordt bio- restafval, als dennennaalden of koffiedik, omgezet in andere grondstoffen, maar wordt er ook gebruik gemaakt van levend materiaal. In deze trend verkennen we hoe levende natuurlijke materialen ingezet kunnen worden.

CHAIRWAVE © VOUW CHAIRWAVE © VOUW

DDW Trend 3: RE/CONNECT
In deze trend verkennen we de behoefte om via design weer meer verbinding met elkaar te maken. We bekijken oplossingen op hedendaagse vraagstukken zoals persoonlijke communicatie en het herstellen van het contact tussen ons lichaam en de omliggende fysieke ruimte.

BARROS © Cindy Valdez BARROS © Cindy Valdez

DDW Trend 4: Terug naar aarde
In de wereld van design wordt vooruitgekeken. Toch is innovatie vaak dichterbij huis dan het lijkt. Oude bestaande materialen worden met behulp van nieuwe technologie opnieuw geïnterpreteerd zodat ze weer relevant worden voor vandaag en voor de toekomst. In deze trend verkennen we nieuwe toepassingen van keramiek.

StraatMakers © Atelier NL StraatMakers © Atelier NL

DDW Trend 5: De onzichtbare ontwerper
Vormgevers kijken met kritische blik naar de wereld om hun heen. En dat is op dit moment belangrijker dan ooit. Ze buigen zich over maatschappelijke vraagstukken als klimaat, vervuiling en sociale- en culture kwesties. In deze trend doet de ontwerper een stapje terug als eigenaar.

Aptum © Ontwerpduo Aptum © Ontwerpduo

DDW Trend 6: Het Designmuseum
Het is niet evident dat een ontwerper iets concreets als een gebruiksobject maakt. Het kan bijvoorbeeld ook een abstract concept of een ervaring zijn. In deze trend verkennen we de rol van ontwerp als museaal object.

© Hortus Moduli, Zaha Hadid, Giuseppe Fallacara and Pimar © Hortus Moduli, Zaha Hadid, Giuseppe Fallacara and Pimar

DDW Trend 7: Red ons
In deze trend kijken we naar het oplossend vermogen van de ontwerper met betrekking tot de uitdagingen van de moderne maatschappij. Deze trend wordt gedragen door ontwerpers die zich ontfermen over het redden van o.a. het milieu, de architectuur, de ontwerpstudio en jou en mij.

ReChallenge samples © Jessica den Hartog ReChallenge samples © Jessica den Hartog

DDW Trend 8: De kracht van ‘WIJ’
In deze trend verkennen we het belang van samenwerking en je krachten bundelen. De kracht van ‘WIJ’ staat helemaal in het teken van samen. Samen werken, samen presenteren, samenbrengen en samen creëren.

Labels