Nieuws

Vacature: Programma manager PONT

Nieuws
31 oktober, 2023
Artikel

Dutch Design Foundation zoekt een programmamanager PONT – Publieke Ontwerppraktijk –  0,8 / 1 FTE – sluitingsdatum 19 november 2023

Wie zoeken wij?

We zijn op zoek naar een programmamanager voor het programma PONT – Publieke Ontwerppraktijk die boven alles -net als wij- een optimist is! Een persoon die bereid is om 4 tot 5 dagen per week diens talenten, tijd en energie in te zetten om, samen met ons en vele anderen, te werken aan het vergroten van de impact van een ontwerpende aanpak. Door een brug te slaan tussen de creatieve sector en publieke organisaties om zo de wereld een stukje beter, mooier, duurzamer en rechtvaardiger te maken.

Over Dutch Design Foundation

Wij zijn Dutch Design Foundation (DDF) en wij geloven in de voorwaartse denk- en doekracht van ontwerpers. We bieden hen kansen, ondersteuning, publiciteit en een platform. Door te laten zien hoe ontwerpers wereldwijd vormgeven aan een positieve toekomst versterken we hun positie en betekenis tot ver buiten Nederland. Dit doen wij door het organiseren van Dutch Design Week, via World Design Embassies, Dutch Design Awards, What if Labs en nu ook PONT. Al deze activiteiten opereren onder de paraplu van DDF, een stichting zonder winstoogmerk.

Over PONT

DDF slaat de handen ineen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om via het programma PONT de komende 3 jaar te werken aan meer zichtbare impact van een ontwerpende aanpak op maatschappelijke opgaven. Door het verder professionaliseren van de creatieve sector en meer ruimte te maken voor een ontwerpende aanpak binnen overheidsorganisaties. Voor en door ontwerpers en ambtenaren. PONT werkt via een lerend en reflectief model, en ondersteunt en versterkt daarin lopende ontwerppraktijken waarin al concreet wordt samengewerkt door ontwerpers en ambtenaren. Lees meer op publiekeontwerppraktijk.nl.

Wat zijn je taken en verantwoordelijkheden?

PONT is een nieuw programma, ook voor DDF. De verdeling van de taken en verantwoordelijkheden binnen het programmateam is in ontwikkeling en zal zich per fase van het programma aanpassen. De programmanager werkt hierin nauw samen met Head of Design Works van DDF. In de opstartfase zijn dit de taken en verantwoordelijkheden:

 • Het doorontwikkelen, concretiseren en regisseren van het programma PONT.
 • Het werven, ‘onboarden’ en doorontwikkelen van lopende ontwerppraktijken waar PONT zich op richt.
 • Het bewaken van de doelstellingen, uitgangspunten, kwaliteit en voortgang van PONT en daarover rapporteren.
 • Het aansturen van het programmateam, waarin zelfstandig werkende professionals voor specifieke onderdelen verantwoordelijk zijn.
 • Het bouwen en onderhouden van samenwerkingsrelaties met partijen in zowel de ontwerpsector als het publiek domein, over grenzen van vak- en ontwerpdisciplines heen.
 • Eerste aanspreekpunt zijn voor partijen die met PONT willen samenwerken.
 • Het ontwikkelen van een leerinfrastructuur en monitoren van het leerproces.
 • Het voorbereiden van voortgangsoverleggen met het ministerie van OCW als subsidieverstrekker, tussentijdse rapportages en evaluatiemomenten.
 • Het (laten) organiseren van communicatiemomenten en het jaarlijks PONT-event, daarin samen optrekkend met Head of Design Works.

Wie ben jij?

 • Je hebt ruime werkervaring op het gebied van samenwerking tussen ontwerpsector en overheids(instellingen) bij complexe maatschappelijke vraagstukken.
 • Je hebt aantoonbare ervaring in programmamanagement. Daarin ben je analytisch sterk, houd je overzicht, stel je prioriteiten en weet je van doorpakken.
 • Je bent ervaren in het opzetten en onderhouden van samenwerkingen en hebt daarin oog voor de behoeften en belangen van verschillende stakeholders. Je opereert hierin als een inspirerende verbinder, die mensen enthousiast kan maken en in beweging kan brengen, door eigen gedrevenheid en volharding, ook bij tegenslag. Daarbij houd je de doelstellingen steeds scherp voor ogen.
 • Je hebt ervaring met ontwerp en onderzoekende ontwerpmethodes.
 • Je hebt ervaring met het leiden van werksessies en het begeleiden van groepen.
 • Je bent goed ingevoerd in zowel de creatieve industrie als in de organisatie van overheden en hebt daarin een groot, relevant netwerk; zowel aan de belangenbehartiging, kennis- en onderzoekswereld, culturele en creatieve sector, industrie en professionals bij overheden.
 • Je hebt een coachende leiderschapsstijl waarin je het team ruimte en verantwoordelijkheid geeft en haalt daarmee het beste uit je team.
 • Je hebt overtuigingskracht, bent communicatief sterk in het Nederlands en Engels, schrijft makkelijk en houdt daarbij rekening met de diverse belanghebbenden binnen en buiten het programma. Ook kun je effectief presenteren.
 • Je hebt een uitstekend gevoel voor politiek bestuurlijke verhoudingen.
 • Je bent initiatiefrijk, transparant en adaptief in het geval van wijzigingen.
 • Je bent beschikbaar gedurende de looptijd 2024-2026 voor 4-5 dagen per week.
 • Je bent bereid en in staat op meerdere locaties in het land te werken, waaronder Eindhoven waar DDF is gevestigd.

Hoe ziet onze organisatie eruit?

DDF heeft een platte organisatiestructuur waarbij transparantie over processen en resultaten voorop staat. Het team, werkend vanuit Eindhoven, bestaat uit een kern van zo’n 30 mensen in vaste dienst met daaromheen een flexibele schil. Onderling bestaat er een warme en informele sfeer waarbij we als team kritisch naar onszelf en elkaar kijken en door middel van opbouwende feedback continu reflecteren op de processen binnen onze organisatie. 

DDF biedt

 • Een uitdagende positie binnen een non-profit organisatie die zich hard maakt voor de rol van ontwerp om een betere en mooiere wereld te creëren.
 • Een dynamische rol binnen een nieuw, ambitieus programma dat volop in ontwikkeling is en waarin ruimte is voor eigen inbreng en ideeën.
 • De mogelijkheid om, samen met Head of Design Works, een team samen te stellen en dit te verbinden binnen DDF.
 • Prima primaire arbeidsvoorwaarden, met balans tussen werk en privé, die aansluiten bij je individuele situatie; denk daarbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken.
 • Als programmamanager ben je onderdeel van het DDF-team. Gezien de looptijd van het programma PONT zal het gaan of om een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of een overeenkomst van opdracht op ZZP-basis met een startdatum medio januari 2024.

Diversiteit en inclusie

DDF hanteert de Governance Code Cultural, de Fair Practice Code en de Code Diversiteit & Inclusie. Wij hebben de ambitie een inclusieve organisatie te zijn, waar gelijkwaardigheid voorop staat in de onderlinge samenwerking. Daarom is het werken aan bewustzijn en ons verder ontwikkelen op het gebied van Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid een speerpunt binnen DDF.

Ben je geïnteresseerd?

Top! Dan nodigen we je van harte uit om uiterlijk 19 november 2023 een geschreven motivatie te sturen aan: heidi@dutchdesignfoundation.com. Voor vragen over deze vacature kun je mailen naar: heidi@dutchdesignfoundation.com of bellen naar 040-296 11 50 (vragen naar Heidi van Heumen). De eerste ronde gesprekken worden ingepland in week 47: uiterlijk woensdag 22 november hoor je of je wordt uitgenodigd voor een digitale kennismaking op vrijdag 24 november.

Een referentie onderzoek maakt deel uit van de sollicitatieprocedure.

Labels