Industriële Evolutie
In oktober 2022 werd de eerste lichting designtalenten van het Secrid Talent Podium gepresenteerd op Dutch Design Week. De geselecteerde ontwerpers werken vanuit verschillende disciplines (van de bouwsector tot de gezondheidszorg en van textiel tot daklozenopvang), maar delen één visie: ze maken toegepaste producten of materialen die bijdragen aan een betere wereld. Ze geven het goede voorbeeld en kijken daarbij verder dan één aspect. Vanuit een holistische aanpak wegen ze duurzame keuzes af op alle niveaus van hun onderneming. Deze manier van werken vat Secrid samen als de Industriële Evolutie, een set principes die de basis vormt van het Secrid Talent Podium. Op deze aanpak blikt deelnemer Ermi van Oers (Living Light) positief terug: “Het was een eer om onderdeel te zijn van het Secrid Talent Podium. De expositie laat zien dat het samenbrengen van een groep ontwerpers die onderling erg verschilt, een krachtige samenwerking tot stand kan brengen. Een mooi voorbeeld hoe de designwereld transformeert naar een ecosysteem, waarin we krachten bundelen, samenwerken en een symbiose teweegbrengen.”
Een wereld in balans
Deze holistische manier van werken staat ook aan de basis van Secrid’s ontwerpvisie. Oprichters en ontwerpers Marianne van Sasse van Ysselt en René van Geer lichten toe: “Het gaat over een wereld in balans. Die balans is nu verstoort. De zoektocht naar herstel bestaat uit verschillende onderdelen. Het gebruik van circulaire materialen is belangrijk, maar minstens zo belangrijk is het nadenken over het verlengen van de levensduur van een product. En dit gaat niet altijd hand in hand. Ook is het essentieel dat je nadenkt over hoe ze gebruikt worden, want producten zijn verlengstukken van onszelf.”
Vallen en opstaan
Dat het afwegen van al die aspecten geen makkelijke opgave is, weten René en Marianne uit eigen ervaring. Secrid mag nu dan succesvol zijn, dat ging niet zonder vallen en opstaan. Na hun afstuderen begonnen ze een industrieel ontwerpbureau en werkten ze voor verschillende klanten. Maar de hoge omloopsnelheid van producten en de manier van werken begon tegen te staan. Door de kredietcrisis in 2008 stonden ze er bovendien slecht voor. “We hadden gigantische schulden en de belastingdienst zou beslagleggen op ons huis,” vertelt René. Een dieptepunt waar ze zich op het nippertje dankzij hulp van vrienden uit konden redden. Door deze ervaring wisten ze: het roer moet om. Ze kozen voor hun duurzame principes en het maken van één goed product. Zo begonnen ze met Secrid weer van voren af aan. Stapje voor stapje bouwden ze het op tot het bedrijf dat het nu is, geïnspireerd door het Taoïsme en feng shui. Want zo legt Rene uit: “Alles is met elkaar verbonden, en alles beïnvloed elkaar. Je moet dingen in een groter geheel kunnen zien. Wanneer je werkt aan een betere wereld, helpt holistisch kijken enorm.”
Professionele aanpak
Nu Secrid stevig op deze fundering staat, is het tijd om het stokje door te geven en ervaringen te delen. Anders dan toen zij begonnen, is er nu veel meer bewustzijn over de gevolgen van ons productie- en consumentenpatroon voor de planeet. Al enige tijd helpt Secrid ontwerpers op individueel niveau bij het maken van duurzame, holistische ontwerpkeuzes. De coronapandemie deed ze beseffen dat het tijd is om dit professioneler aan te pakken. In DDF en WDCD vonden ze de perfecte partners om precies dat designtalent te scouten dat vanuit deze missie werkt, waardoor ze hun slagkracht kunnen vergoten. Dat hielp ook Vivian Erdtsiek (Circular Material) vooruit: “Door het Secrid Talent Podium ben ik in aanraking gekomen met een breed netwerk in de designindustrie. Dat helpt me om meer designers kennis te laten maken met mijn materiaal en zo mijn afzetmarkt te vergroten. Bovenal heeft het gezorgd voor een goede en persoonlijke connectie met Secrid als mentor.”
Vooruitblikken
Met de eerste editie achter de rug is het tijd om vooruit te kijken. De enorme interesse die het Secrid Talent Podium ontving tijdens DDW bevestigt dat er vraag is naar zo’n initiatief. Daarom komt er bij de tweede editie nog meer tijd om met de geselecteerde ontwerpers in gesprek te gaan en te onderzoeken wat ze nodig hebben. René: “Die gesprekken zijn waardevol, daar kunnen we het verschil maken. Verder zoeken we naar ontwerpers met drive, die echt voor hun product willen gaan. En die bereid zijn om de moeilijke weg af te leggen. Met het Secrid Talent Podium en de Make It Circular Challenge richten we ons op het effect van een product, op de innovatie en het maakproces. Het is geen vormgevingsprijs, maar de ontwerpvisie moet inspirerend zijn.” Zo geven Secrid, DDF en WDCD de nieuwe generatie productontwerpers een flinke duw vooruit. Vanuit de overtuiging dat deze groep het verschil echt kan maken.
Meer weten over het Secrid Talent Podium? Neem dan contact op met programmamanager Justine Kontou.